fredag 6 april 2012

Påskrunda med konst i Skåne


Gratulera oss i Skåne - Årets konstrunda pågår för fullt. Det är fantastiskt att kunna åka runt i en hel vecka och titta på allt vad man kan önska av olika konstformer. Räknade till 9 olika konsthantverks grupper och tillsammans öppnar deras 802  medlemmar sina verkstäder och ateljéer i år. Det hela har gått av stapeln årligen sedan 1968.

Var vill jag komma med detta nu då? Endast 36 personer har ett T(Textil) vid sitt namn.
Det kan innebära vad som helst så klart, från lapptekniker, fritt broderi, stickning och kanske till och med någon form av vävning?  Tvingas dock konstatera att textilarna är i klar minoritet. Lite ledsen blir man allt, även om det målats, drejats, blåsts glas eller bankats på silver och utförts andra fantastiska konst och konsthantverks former. 

En av dessa 36 var en man! Oj tänkte jag och surfade på personen, och naturligtvis så skulle det vara Te(Teckning). Varför behövde tryckfelsnisse dyka upp just nu? Mannen missade i alla fall chansen att vara ensam tupp.
Det för mig osökt till tanken under skråväsendets tid, då all vävning och stickning utfördes av endast män. Vad hände egentligen? Lönsamheten försvann, då fick vi kvinnor ta över.
Men tänk så mycket kul alla män går miste om nu i alla fall, eller hur?

Slutsatsen blir att endast 4% visar upp något textilt. Funderar genast vidare över antalet vävare bland dessa, vågar inte ens gissa, hoppas åtminstone på några stycken. 
Min illusion sprack i alla fall i år igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar