söndag 12 augusti 2012

Trampuppknytning på ett enklare sätt




2004 blev jag trött på att få styr på en 8-skaftad trampuppknytning.
Då sökte jag en bättre lösning. När jag kommer på saker, använder jag en teknisk rådgivare och bollplank, det är min man Jan.

   Bilden visar mina inköp.

Ögla M5, 2 brickor, 1 mutter och 1 låsmutter . Låsmuttern skall vara under trampan.

Vi sneglade på min Öxabäckvävstol brevid med sin utmärkta funktion för trampuppknytning. Med de inköpta tillbehören enligt ovan, kan man lägga upp tramporna på bordet och sätta i alla snören i förväg. Det är skönt att slippa krypa under vävstolen tycker jag.
8 x 8 = 64 snören att knyta i till respektive kort och långlatta, till en kontramarsch. Det tar sin lilla tid. Ringde då till Tex-solv och undrade om dom inte kunde tillverka texsnören i annan färg. Önskade svart, men tyvärr så fick jag inget gehör, tänkte att man kunde använt vitt till kortlatta, svart till långlatta eller tvärtom för att ytterligare förenkla.
Antagligen skall man inte klaga. Hur många av oss klarar av den gamla typen av trampuppknytning med vanliga hampasnören?
Då gäller knepet att få trampknuten att hålla. Var med redan på den tiden, om mina tex-snören tar slut så står jag inte rådlös, men gör du?


 En trampa i färdigt skick.

Ja men vad vinner man på det här då? Jo man lägger trampsnöret om en ögla M5 och har det fria texsnöret att lyfta rakt upp och sticka igenom lattan underifrån. Man ser vad man gör och man kan snabbt höja eller sänka för en vågrätt och bra uppknytning.



 Hela uppknytningen klar.

Det kostar några kronor men man ångrar sig inte. Hittar du inte M5 som har en gänga på ungefär 4 cm så den räcker genom trampan, beställ dom då på Th Nyman i Malmö. Den tjejen kan allt om skruv, muttrar och beslag, imponerade. http://www.thnyman.se/

4 kommentarer:

  1. Så lurt det var med "øyeskrue" (norsk) på trøene.
    Jeg bruker heklekrok og er innmari lei av det.
    Nå skal jeg gå til innkjøp av slike.
    Takk for at du delte dette tipset på bloggen din!

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset Anne. Jag får överväga detta för annars måste jag nog tillbringa nästa vecka under vävstolen .

    SvaraRadera
  3. Ja du Ringvor, jag tycker också det är bökigt att krypa under vävstolen, knäna låser sig och så är det trångt. Tramporna kan träs på bordet och sättas tillbaka från baksidan, att sen hänga upp dom är relativt lätt tycker jag. Jag har utrustat båda mina Glimåkravävstolar så. Har så klart knyckt idén från mina Öxabäckvävstolar som har öglor men en ten av metall som går igenom dom. Det har du säkert sett. Inte helt lätt att få på många snören. Med 16 skaft på blir det trångt med 256 snören. Jag har för mig att det kostade c:a 300 kr/ vävstol. Min "vävinna" har utrustat alla sina 5, hon är helnöjd. :)

    SvaraRadera
  4. Vi utrustar oxå våra vävstolar lite var efter i vår vävstuga. Jätte skönt så har vi oxå en liten barnstol att sitt på under vävstolen när det behövs.

    SvaraRadera